Tria una cadira saludable per la teva esquena!

Cadira saludable a Rutines de Felicitat

Tu també passes moltes hores assegut? Assegura’t de que sigui una cadira saludable i aprèn a mantenir una bona posició corporal amb aquests consells.

Quan diem que estem ben asseguts de seguida pensem amb la forma de 4, amb l’esquena recta, 90º de flexió de malucs i genolls i el cap ben redreçat. És el model de cadira de Staffel (1884). Però la realitat és que som incapaços de mantenir aquesta posició gaire estona. Per què?

La cadira saludable i els objectes de l’entorn

Abans els pupitres eren inclinats, cosa que ens permetia escriure mantenint el tronc més dret. A mesura que les taules s’han anat horitzontalitzant i omplint-se d’estris com els telèfons, les màquines d’escriure, els ordinadors, etc., hem acabat adaptant la posició del nostre cos als objectes.

En un post anterior us vam parlar de l’avançament del cap, que provoca que la columna vertebral perdi les seves formes naturals i esdevingui una C. Encorbats, afluixem l’abdomen i tanquem les espatlles.

En definitiva, aquesta posició ens deforma l’esquena, ens desequilibra i ens debilita la musculatura del tronc. És la situació ideal per predisposar-nos a patir lesions i hi passem moltes hores! Podem dir que, a la pràctica, el model del 4 no ens serveix. Descartem-lo!

Que l’entorn s’adapti a nosaltres

A Rutines de Felicitat et proposem invertir l’ordre: adaptem els objectes al nostre cos per adoptar postures saludables. Comencem per la cadira. 

Amb una petita falca crearem pendent en el seient habitual, augmentant l’angle de flexió del maluc per sobre de 90º. Pots trobar cadires que ens faciliten aquesta posició correcta, les cadires japoneses o ergonòmiques. Nosaltres et proposem una opció senzilla i barata, perquè la falca la podem crear amb un coixí o amb una tovallola enrotllada. Més endavant, quan sapiguem la mida que ens va bé, es pot comprar una falca com la que veureu al final del vídeo.

 

Què aconseguim amb la falca?

  • canviar la posició de la pelvis de manera que s’allibera la pressió a la zona on passa el nervi ciàtic. Si el tens molt carregat, pensa a fer aquests exercicis pel piramidal.
  • millora la circulació a la part anterior dels malucs perquè pleguem menys l’articulació.
  • el centre de gravetat s’anterioritza i la columna vertebral es col·loca més dreta, recuperem les seves corbes naturals i en conseqüència s’activa la musculatura de l’esquena i l’abdomen de forma mantinguda. Recorda que també pots fomentar l’activació de tota aquesta musculatura practicant l’equilibri.
  • ajuda a mantenir les espatlles més obertes i el cap més alineat.

Un cop estiguem ben asseguts, haurem de calibrar i adaptar l’alçada, la distància i la disposició de la resta d’objectes al nostre cos de forma adequada. En parlarem properament.

Una curiositat

De fet, aquest petit canvi en l’angle de flexió del maluc ja estava inventat. En l’època dels antics egipcis, els faraons ja seien així per enaltir-se per sobre del poble. I un altre cas més proper el trobem en els seients dels astronautes.

Un petit detall ens pot aportar molts beneficis!

 

Gemma Carreras
Related Posts