Per què cal estirar els músculs isquiotibials? Un dels imprescindibles!

Com estirar els músculs isquiotibials

Els músculs isquiotibials estan situats a la cara posterior de la cuixa. Tenen la funció de flexionar el genoll i també permeten l’extensió del maluc, és a dir, ens permeten estirar la cama enrere. En realitat, són tres músculs que travessen dues articulacions: el maluc i el genoll.

Una mica de teoria

El semimembranós (intern) i el semitendinós (zona mitja-interna) neixen de l’isqui (tuberositat isquiàtica de la pelvis) i acaben inserint-se a la tíbia per sota del genoll, tal com indica el seu nom (isquio/orígen- tibial/inserció). En canvi, el tercer, que és el bíceps femoral (extern), té dos orígens. Un a l’isqui i l’altre al mateix fèmur que s’acaba inserint al peroné. Per tant la denominació isquiotibial no seria del tot correcta.

Per què és important que estirem els isquiotibials?

Aquesta musculatura pertany a la cadena muscular posterior del nostre cos, de vital importància per poder mantenir-nos drets, en bipedestació. Si ens observem de perfil, la línia vertical per la qual passa el nostre centre de gravetat és aproximadament just davant de l’orella fins al turmell. De manera que hi ha més part del nostre cap i dels nostres peus per davant d’aquesta línia imaginària.

Això implica que tota la musculatura posterior del cos ha de fer un sobreesforç perquè el cos no caigui cap endavant. Ha de contrarestar constantment aquest desequilibri per arrelar-nos a terra. És la cadena posterior la que està adaptada i dissenyada per poder desenvolupar aquesta tasca amb una musculatura molt potent.

Com que els isquiotibials formen part d’aquesta cadena muscular “tot terreny”, estan també molt exposats a patir sobrecàrregues i escurçaments. Per això poden acabar derivant en lesions com la famosa tendinitis, contractures, etc.

La tendència natural d’aquests músculs és el seu escurçament. Això és prou evident si observem a les persones grans que no poden estirar del tot les cames. I tampoc ens ajuda gens ni mica passar tantes hores asseguts perquè afavorim la seva rigidesa muscular.

Com hem de fer els estiraments?

Generalment les dones tenen més flexibilitat que els homes. Però sempre cal tenir clar que quan fem un estirament no hem de perseguir un objectiu concret d’arribar a un cert punt. Es tracta d’aprendre a notar i escoltar el nostre cos, de donar-li el seu temps. Hem d’investigar les diferents zones del múscul que estirem respirant fins que es relaxin de forma agradable. Mai ens hem de fer mal. A més, pensa que cada dia tindràs el cos diferent, per tant, no sempre arribaràs al mateix lloc amb la mateixa facilitat o dificultat.

D’aquesta manera podràs detectar quines zones del teu cos tenen més tensió i podràs prevenir lesions sense haver d’abandonar el nostre esport preferit! Tot seguit us mostro diferents opcions per realitzar correctament aquest estirament imprescindible!

 

Pots complementar aquests estiraments amb l’estirament del múscul piramidal.

Gemma Carreras
Related Posts