Vols provar de fer els teus liquats vegetals?

Liquats vegetals casolans a Rutines de Felicitat

Prens liquats vegetals? Amb aquest vídeo podràs aprendre a fer-ne a casa de dos tipus amb la chufamixun d’avellanes i un d’arròs. Notaràs una gran diferència: són molt més lleugers que els que puguis comprar. A mi em recorden el gust de l’orxata, però molt menys dolça. També t’aniràs acostumant a aquest gust més natural dels ingredients a mesura que vagis consumint menys sucre a la teva dieta. El teu cos ho agrairà!

Així com amb la pasta de dents, un cop ho tinguis per mà, no tardaràs més de 5 minuts a fer un litre de liquat vegetal. Només has de tenir en compte que hauràs de deixar en remull els ingredients que vulguis fer servir. T’ho explico tot seguit.

Si puc comprar liquats vegetals per què els hauria de fer a casa?

Doncs, per molts motius!

 1. Són molt més saludables. Com tots els productes processats, si llegeixes l’etiqueta, veuràs que els liquats vegetals de tetrabrick contenen sucres i conservants. La teva serà acabada de fer i mantindrà totes les propietats nutricionals.
 2. Surt molt més barat (entre 25 i 65 cèntims el litre) i pots aprofitar la polpa dels ingredients per a fer altres receptes.
 3. Generem un impacte menor al mediambient. Reduïm la quantitat d’envasos i energia de les fàbriques, per uns 20 wats de la batedora de casa. A més, la producció de cereals i fruits secs requereix menys recursos (aigua i energia).
 4. Fomentem un consum més responsable si triem cereals i fruits secs d’agricultors locals i de proximitat i ecològics.

Si no tens temps, sempre en pots tenir de comprats al rebost.

Procediment per fer liquats vegetals de cereals (arròs integral):

 • Deixar 50 grams d’arròs integral en remull 8 hores. Això permet que el gra s’estovi, esdevingui més digestiu i es netegi. Penseu que quan cuinem cereals cal que els netegem prèviament amb aigua fins que surti transparent, perquè el gra acumula molta pols. El mateix passa amb els fruits secs.
 • Escórrer-lo i posar-lo a la chufamix.
 • Afegir mig litre d’aigua a 60ºC i batre. Per aconseguir aquesta temperatura, apago el foc abans que comencin a sortir bombolles i la deixo reposar uns instants.
 • Afegir mig litre d’aigua a temperatura ambient i tornar a batre.
 • Una cullerada sopera de panses o dàtils. Pots decidir triturar-ho amb els cereals o els fruits secs perquè quedi filtrat. O bé triturar-ho amb el liquat ja filtrat i les espècies de manera que quedin trossos de la fruita seca (següent pas)
 • Filtrar el líquid de la polpa.
 • Afegir un polsim de sal, canyella, clau, vainilla (les espècies dolces que prefereixis) i l’edulcorant més sa que et vingui de gust: mel, atzavara, estevia.
 • Pots donar-li un toc cítric ratllant una mica de pela de llimona.

Procediment per fer liquats vegetals de fruits secs (avellanes):

 • Deixar 100 grams de fruits secs crus en remull 8 hores. Escórrer-los i posar-los a la chufamix.
 • Afegir mig litre d’aigua a temperatura ambient i batre. Amb els fruits secs, no cal escalfar l’aigua.
 • Afegir mig litre d’aigua restant i tornar a batre.
 • Fruita seca opcional: panses, dàtils.
 • Filtrar el líquid de la polpa.
 • Afegir un polsim de sal, les espècies i l’edulcorant que prefereixis.

Hi ha infinitat de receptes. Pots fer els liquats vegetals més densos si afegeixes més quantitat de gra o amb la mateixa proporció d’aigua. Aquestes dues són les que faig més sovint. També pots barrejar els liquats vegetals de cereals amb els de fruits secs, seran encara més nutritius. També n’he fet de flocs de civada, amb dues hores en remull n’hi ha prou. Va molt bé, pels dies en què t’has oblidat de deixar els ingredients en remull. A més, estic segura que acabaràs fent diferents combinacions d’espècies i edulcorants. Creativitat al poder!

Amb aquests liquats pots fer altres receptes de primers plats (quiche, cremes de verdures…) o postres com si utilitzessis una llet animal. Només has de tenir en compte la densitat que necessites. Si la vols utilitzar per alguna recepta salada, no hi afegeixis cap espècia o edulcorant, només la sal.

Què fem amb la polpa?

La guardem! La podem fer servir per moltes receptes: formatges vegans, pastissos, galetes… De moment, podeu provar aquest pastís vegà de xocolata.

I si no tinc Chufamix?

Pots utilitzar una bossa de nylon per filtrar la polpa del líquid. L’Elka Mocker de Lala Kitchen en ven. Pots aprofitar per fer una ullada a les seves receptes increïbles. Només les fotos ja et faran venir gana!

Gemma Carreras
Related Posts