Saps que els abdominals clàssics fan panxa?

Els abdominals clàssics fan panxa

Si pensem com tonificar els abdominals, quasi segur ens apareix la imatge del exercici més típic, oi? Estirats a terra, amb les mans al clatell, incorporant el tronc cap als genolls flexionats durant l’expulsió de l’aire. Seria el que s’anomena, en el món del fitness, un crunch. Potser també ens vénen al cap aquells abdominals que es fan pujant i baixant les cames i que es mantenen a un pam de terra. I fins i tot fent tisoretes!

En realitat què estem provocant amb els abdominals clàssics?

Doncs una sèrie de despropòsits! Tant des del punt de vista de la nostra salut com també des de la vessant més estètica. El que volem és rebaixar el volum de la panxa i marcar cintura sense necessitat de tenir quadradets? Doncs, amb els abdominals clàssics estem fent que el ventre surti enfora.

Us els aniré desgranant un per un els motius per tal de convèncer-vos de la necessitat de canviar el xip per treballar correctament i de forma saludable! Prèviament, per entendre-ho, ens cal saber:

  • que la nostra columna vertebral consta de tres curvatures fisiològiques: la lordosi cervical, cifosi dorsal i lordosi lumbar.
  • que la musculatura abdominal té funció majoritàriament tònica. Això vol dir que té la tasca de mantenir la posició i de sostenir i estabilitzar el tronc juntament amb la musculatura posterior de l’esquena, de forma involuntària.
  • que l’únic múscul abdominal que realitza la flexió del tronc és el recte de l’abdomen (moviment del crunch).
  • que qualsevol hiperpressió en la cavitat abdominal provocarà una distensió i debilitament de les musculatures abdominals més profundes (el transvers profund i els oblics) i del sòl pelvià.

Els abdominals crunch fan panxa.

Amb tot això deduïm que per fer una tonificació correcta cal:

  • Mantenir les corbes fisiològiques de la columna. Perquè així està dissenyada biomecànicament per ser eficient. Penseu que les reiterades flexions del coll i aixafar les lumbars cap al terra afavoreixen l’aparició de les hèrnies discals.
  • Si l’abdomen té una funció de sosteniment de llarga durada ens haurem de plantejar exercicis que també impliquin posicions mantingudes en el temps. No té cap sentit fer repeticions brusques i grans velocitats en la seva execució.
  • Evitar les flexions del tronc. Perquè cada vegada que ho fem el tòrax i el diafragma pressionen els òrgans vitals de l’abdomen i per mantenir el seu bon estat (condicions de pressió i volum adients) el cos ho compensa fent sortir el ventre cap enfora a més de pressionar la musculatura del sòl pelvià cap avall i les lumbars cap al terra.
  • La pauta d’exercicis abdominals ha d’incloure totes les seves capes. També ha de tenir en compte l’orientació de les fibres musculars de cada múscul que es treballa.

Com hem pogut pensar tants anys que uns exercicis que provoquen la sortida del ventre enfora el podrien fer desaparèixer cap «endins»? Jo també m’he posat les mans al cap, perquè durant molt de temps, com alumna i com a professora, he fet les coses mal fetes.

A Rutines de Felicitat aprendrem a fer bé els abdominals i sobretot saber el per què de cadascuna de les nostres propostes. Per començar, amb aquest vídeo us proposem la pràctica de la cremallera abdominal ascendent. Pots fer-la en qualsevol moment del dia, tant estirat a terra, assegut, dret o fins i tot caminant.

 

Gemma Carreras
Related Posts